Ga naar hoofdinhoud

Wandeltips

Wandeltips

 Zaterdag 13 en zondag 14 september 2025

Wandeltips

Weersomstandigheden
Of je nu groot, klein, dik, dun, jong of oud bent. Niets is tijdens De 80 zo bepalend voor je inspanning als het weer. Aangezien we niet in de toekomst kunnen kijken, is het goed je voor te bereiden op alle mogelijke weersomstandigheden.

Hitte
Als de buitentemperatuur oploopt, de luchtvochtigheid hoog is en er nauwelijks wind is, zorg dan dat je lichaam zijn warmte goed kwijt kan. Pas ook je wandeltempo aan en zoek zoveel als mogelijk de schaduw op. Loop bij deze weersverwachting in luchtige kleding en draag een pet, hoed of doek op je hoofd, waarbij ook je nek beschermd wordt.

Als je door de inspanning en hoge temperatuur je warmte niet kwijt kunt, kan een hitteberoerte ontstaan. De hoge luchtvochtigheid zorgt dan dat je lichaam moeilijker zweet verdampt. Ook werkt het koelingsmechanisme van je lichaam minder goed, waardoor je lichaamstemperatuur tot levensbedreigende hoogte kan stijgen. Bij 41 graden Celsius vervormen eiwitten in je lichaamscellen, met vaak onherstelbare schade aan organen en hersenen tot gevolg.

Enkele tips hiervoor zijn: loop zoveel mogelijk in de schaduw, drink voldoende, niet alleen maar water, drink op elke hoofdpost ook een sportdrank of bouillon, zodat je zouten ook aangevuld blijven.

Kou
Als de zon onder is, kan het behoorlijk fris worden in de nacht. Op elke hoofdpost kun je weer bij je tas met spullen. Neem als je de nacht in gaat dus een vest, trui of jasje mee, zodat je het niet koud krijgt en spieren onnodig belast. Mochten de temperaturen nu erg laag zijn dan is het van belang om onderkoeling te voorkomen. Draag dan verschillende lagen kleding en een muts of pet, want er gaat veel warmte verloren via je hoofd.

Regen
Pas je aan de omstandigheden aan. Natuurlijk wil je geen tijd verliezen, maar het is toch belangrijk om even te schuilen bij regen. Natte kleding gaat namelijk schuren om de huid met pijnlijke plekken tot gevolg. Maak gebruik van een poncho, want deze geeft je lichaam meer ruimte om te ademen. Schuilen moet je absoluut doen bij onweer!!

Blaren
De kans op blaren is groot als je natte voeten hebt of krijgt. Draag goed passende schoenen en sokken die passen bij jouw type voeten. Een goede tip kan zijn dat je je sokken binnenste buiten aandoet, zodat de naadjes niet gaan irriteren. Verder zou je je voet dun kunnen insmeren met vaseline of uierzalf. In je schoenen zelf strooi je dan nog een beetje talkpoeder.

Mochten je toch blaren lopen, dan kun je op onze hoofdposten rekenen op professionele verzorging. Ook zijn er masseurs aanwezig om je stijve spieren los te maken.

Dit jaar kun je via De 80 je voeten weer preventief laten voorplakken om blaren te voorkomen. Dit gebeurt met speciale tape. Ga dus niet zelf aan de slag met dikke sporttape! Je hiervoor aanmelden kun je doen via je inschrijving. Het aantal voorplakplaatsen is beperkt

HEEL BELANGRIJK!
Zorg te allen tijde dat je niet uitdroogt! Dus drink tijdig en voldoende. Eet daarentegen niet te veel en neem steeds maar kleine beetjes. Denk er vooral aan om producten met langzame suikers te eten, zo blijft je bloedsuikerspiegel goed op pijl en deze zorgen ervoor dat je een langdurig verzadigd gevoel hebt. Denk hierbij aan volkoren producten, noten, muesli- of notenrepen, yoghurt, abrikozen of dadels.

Algemene tips om de gevolgen van hitte te beperken

  • Drink voldoende water. Als je minder dan normaal plast of als je urine donkerder wordt moet je meer drinken.
  • Zorg dat je voldoende mineralen binnen krijgt om het uitgezwete zout weer aan te vullen neem bijvoorbeeld soep of bouillon, melk.
  • Drink voldoende Altijd belangrijk, maar zeker als het warm weer is: zorg ervoor dat je voldoende drinkt. Drink regelmatig kleine hoeveelheden en zorg ervoor dat je voldoende drinken bij je hebt en dat je een fles of bidon onderweg kunt bijvullen. Wees matig met alcohol.
  • Neem zonnebrandcrème mee met een hoge beschermingsfactor en smeer hiermee de onbedekte huid regelmatig goed in.
  • Trek luchtige kleding aan en draag in de volle zon een pet of hoed. (Deelnemers aan de MiDI 80 ontvangen een cap zodat ze goed herkenbaar zijn als MiDi deelnemer.)
  • Draag een zonnebril (bij zonnig weer). Bescherm je ogen tegen schadelijke UV-straling en draag daarom tijdens het wandelen in de zon een zonnebril.
  • Zoek de schaduw op, vooral tijdens de warmste uren van de dag tussen 12.00 – 16.00 uur.
  • Ga met gezondheidsklachten tijdens het evenement naar de hulpverleners die tijdens het weekend aanwezig zijn en met gezondheidsklachten na afloop van het evenement naar de huisarts.
  • Zorg voor elkaar.

Meer deelnemerinformatie

Aftellen tot de 42e editie

 Volg de 80

 Sponsoren van de 80

 Sponsoren van de 80

 Schrijf je vandaag in