Ga naar hoofdinhoud

Na alle ophef komt er extra steun los voor De 80

Na alle ophef komt er extra steun los voor De 80

 Zaterdag 13 en zondag 14 september 2025

Na alle ophef komt er extra steun los voor De 80:
‘Stop met vingers naar elkaar te wijzen’

Persbericht door onze mediapartner Brabants Dagblad (Michel Koster)

WAALWIJK – Het schrappen van De 80 van de Langstraat levert na alle ophef ook iets positiefs op. Na dit nieuws hebben zich tientallen nieuwe vrijwilligers en sponsors gemeld. Volgens de organisatie komt De 80 in 2025 zeker terug. Gaat de storm nu liggen?

Het is stichting De 80 van de Langstraat veel waard om de rust terug te laten keren. Haar besluit om de Kennedymars dit jaar af te blazen, deed veel stof opwaaien. Het is duidelijk dat veel mensen het grote evenement niet kwijt willen. En het blijft niet alleen bij woorden. Ze willen ook daadwerkelijk hun steentje bijdragen. Naast steun klinkt er vooral op sociale media ook de nodige kritiek. Want hoe kan zo’n groot evenement nou niet doorgaan? Het leidt tot nogal wat beschuldigende vingers, richting allerlei partijen. De 80-voorzitter Tijs van Beurden doet een dringende oproep hiermee te stoppen.

Na alle ophef maakt Van Beurden de balans op. Hij doet dat via een filmpje op YouTube, dat onder meer via sociale media verspreid wordt. ,,We hebben de mensen beloofd ze op de hoogte te houden”, vertelt Van Beurden desgevraagd. ,,Zo’n video is dan toch een stuk persoonlijker dan bijvoorbeeld een mail.”

Nog veel vragen
De stichting beseft dat er nog veel vragen leven. Van Beurden benadrukt dat De 80 niet in geldproblemen verkeert. ,,We zijn financieel gezond.” Toch voelde het bestuur zich gedwongen het evenement voor dit jaar te cancelen. Het worstelt onder meer met strengere eisen, fors gestegen kosten, minder inkomsten en een tekort aan vrijwilligers. Het besluit sloeg bij velen in als een bom. Maar volgens Van Beurden betekent dat niet dat er geen begrip is. ,,We hebben de afgelopen tijd ook veel steun ontvangen.”

Tientallen mensen hebben zich de afgelopen week spontaan aangemeld als vrijwilliger. De 80 snakt naar vers bloed. De stichting wil van 450 naar 750 vrijwilligers groeien. ,,Dat er in één week zoveel mensen bij zijn gekomen, is natuurlijk mooi. Al zijn we er uiteraard nog niet.”

Ook de roep om meer sponsoring vindt al gehoor. ,,Er hebben zich diverse bedrijven uit de regio gemeld”, geeft Van Beurden aan. ,,Daarmee gaan we in gesprek.” Verder treedt het bestuur in overleg met andere organisaties en verenigingen, die tegen dezelfde problemen als De 80 aanlopen. Zij worden ook vaak geconfronteerd met fors gestegen prijzen en een tekort aan vrijwilligers. ,,Misschien dat we iets voor elkaar kunnen betekenen”, aldus Van Beurden. ,,Je moet daarbij out of the box durven denken. Sommige organisaties en verenigingen hebben nu zelf contact met ons gezocht, anderen benaderen we zelf.”

De stichting is dus druk bezig met de toekomst van De 80. De hulp die nu spontaan is aangeboden, wil ze gebruiken voor de editie van volgend jaar. Het bestuur ziet echt geen kans meer om dit jaar nog een 80 te houden, met al die vele duizenden wandelaars, toeschouwers en feestgangers. Het zou daarvoor te kort dag zijn. De Waalwijkse wethouder Timon Klerx liet onlangs een iets ander geluid horen. Hij heeft de hoop nog niet helemaal opgegeven, ook al moet er dan nog wel erg veel gebeuren. De gemeente is daarbij afhankelijk van andere partijen.

Niet dwars liggen bij evenement
Er zouden oud-bestuursleden en vrijwilligers van De 80 zijn, die dit jaar toch een Kennedymars willen houden. Al zijn die plannen nog niet concreet. De stichting De 80 van de Langstraat zal bij zo’n initiatief niet dwars gaan liggen, verzekert Van Beurden. ,,Sterker nog, wij juichen het toe.” Wel hoopt hij dat initiatiefnemers dit in samenwerking met de stichting doen. Volgens hem mag zo’n alternatieve Kennedymars in ieder geval niet de naam De 80 van de Langstraat dragen. Het is zijn ogen dan echt een ander evenement.

De storm rond De 80 is nog niet helemaal gaan liggen. Niet iedereen heeft er begrip voor dat zo’n groot evenement in de regio niet door dreigt te gaan. Op sociale media is de nodige kritiek, soms op het bestuur, de voorzitter, op gemeente(n), sponsors, vrijwilligers, maar ook op mensen die commentaar leveren. Volgens Van Beurden wordt het tijd te stoppen met dat ‘vingerwijzen.’ ,,Wie klachten heeft, kan deze bij het bestuur kwijt. Onze deur staat altijd open. We moeten het uiteindelijk met z’n allen doen.”

Van Beurden heeft wel eens mooiere tijden meegemaakt als voorzitter, erkent hij. ,,De 80 verkeert nu in zwaar weer.” Maar hij denkt niet aan opstappen, en zegt juist te willen werken aan een gezonde toekomst van het evenement. Van Beurden weet zeker dat De 80 volgend jaar voor de 42-ste keer wordt gelopen.

Meer nieuws

Aftellen tot de 42e editie

 Volg de 80

 Sponsoren van de 80

 Sponsoren van de 80

 Schrijf je vandaag in