Ga naar hoofdinhoud

‘Uitdagende en geslaagde editie’

‘Uitdagende en geslaagde editie’ van De 80 van de Langstraat

 Zaterdag 13 en zondag 14 september 2025

‘Uitdagende en geslaagde editie’ van De 80 van de Langstraat

“Een uitdagende en geslaagde editie”. Zo noemt het bestuur van De 80 van de Langstraat de 41e editie die 9 en 10 september 2023 gehouden is. De tropische hitte zorgde voor een uitdaging. Dankzij een tijdig ingesteld hitteprotocol, adequaat handelen van de organisatie en goede samenwerking met hulpdiensten zijn noemenswaardige incidenten uitgebleven.

In de aanloop naar ‘De 80’ bleek uit weersverwachtingen dat het 30 graden Celsius kon worden tijdens het jaarlijkse wandelevenement. Reden voor het bestuur om eerder in de week al het hitteprotocol te activeren. Zo werd het aantal waterpunten verdubbeld, werd de route voorzien van verneveldouches, stelde de organisatie -mede dankzij sponsoren- extra water en aangepaste voeding ter beschikking, werd de medische dienst opgeschaald en het aantal vrijwilligers geoptimaliseerd. Aanvullend besloot de organisatie voor de veiligheid van de deelnemers om de starttijd van de Rabo Mini 80 te vervroegen en de finishtijd van de Midi en De 80 met anderhalf uur te verlengen. Dit om lopers ruimer de tijd te geven om voldoende te rusten.

Continue afstemming
Tijdens De 80 van de Langstraat is er continue afstemming geweest met de Veiligheidsregio en burgemeesters van deelnemende gemeenten om de veiligheid van deelnemers en vrijwilligers te waarborgen. Bij het oplopen van de temperaturen op zondagmiddag heeft De 80 van de Langstraat hierin als professionele organisatie haar verantwoordelijkheid genomen en besloten tussentijds, in overleg met alle partners, op te schalen.

Volledige controle
Voorzitter Van Beurden licht dit toe: “Eén van de maatregelen was de oproep om het centrum van Waalwijk te mijden vanwege de drukte en de warmte. Dit voorkwam dat lopers na de finish in een mensenmassa terecht kwamen. Daarnaast is er door de brandweer gezorgd voor extra koeling voor de medische behandelruimte en de inzet van extra vrijwilligers. We zijn trots dat dankzij deze gezamenlijke inzet er volledige controle is gebleven op de situatie zonder ernstige calamiteiten. De 600 medische meldingen, van blaren en braken tot onwel wordingen, zijn geen uitzondering voor een dergelijk evenement. Daarvan zijn er drie doorgestuurd naar het ziekenhuis en maken het naar omstandigheden goed.”

De GHOR bevestigt deze lezing. Tijdens de evaluatie geeft de woordvoerder aan: “De organisatie van De 80 van de Langstraat is professioneel en goed. De mensen achter de schermen hebben uitstekend geacteerd op de situatie waardoor er nooit capaciteitsproblemen zijn ontstaan.” Van de 2132 deelnemers aan de start hebben er ruim 1.800 de finish gehaald. Uit deze cijfers blijkt dat veel wandelaars hun verantwoordelijkheid hebben genomen.

Veiligheid en gezondheid voorop
Volgens Van Beurden staat ‘de veiligheid en gezondheid van onze lopers en vrijwilligers altijd voorop’. Lopers hebben dringende verzoeken van onze EHBO’ers om hun wandeltocht te staken als dit niet meer verantwoord was, veelal opgevolgd. Het is werkelijk fantastisch om de samenwerking en saamhorigheid te zien onder alle vrijwilligers, lopers en het publiek bij de gevraagde medewerking. Dit maakt dat de 41e editie van De 80 van de Langstraat weer een geweldig mooi evenement geweest.”

Over ‘De 80’
De 80 van de Langstraat is een wandelprestatietocht zonder wedstrijdelement en wordt gekenmerkt als Kennedymars, zijnde een wandeltocht van 80 km (50 mijl) af te leggen binnen 20 uur. Het evenement, met Rabobank De Langstraat als naamgever en hoofdsponsor, wordt jaarlijks gehouden in de regio De Langstraat in het tweede hele weekend van september.

Meer nieuws

Aftellen tot de 42e editie

 Volg de 80

 Sponsoren van de 80

 Sponsoren van de 80

 Schrijf je vandaag in