Streep door De 80 van de Langstraat door corona, organisatie bewandelt alternatieve route

Er komt dit jaar geen traditionele wandeltocht van 80 km. De organisatie laat weten dat het vanwege de coronamaatregelen onmogelijk is om het populaire evenement te organiseren in september. Het waarborgen van de anderhalve meter afstand is niet haalbaar. Stichting De 80 van de Langstraat heeft daarom een drietal alternatieve evenementen voorbereid.

‘In het voorjaar werd duidelijk dat het met de huidige maatregelen niet verantwoord is om De 80 van de Langstraat in de oorspronkelijke vorm te organiseren. Voor iedereen stond deze periode in het teken van onzekerheid over de toekomst en het verlangen naar normaal. Ook voor ons. Daarom zijn we creatief geweest en hebben we met elkaar gezocht naar alternatieven’, zegt Tijs van Beurden, voorzitter van Stichting De 80 van de Langstraat.

Drie alternatieve evenementen
Er is gewerkt aan een alternatief programma met drie evenementen verspreid over de maanden juli, augustus en september, waarin een hoofdrol is weggelegd voor bewegen, vitaliteit, samen plezier maken en het ondersteunen van goede doelen. De bedoeling is om als stichting en groot regionaal evenement zichtbaar te blijven, de saamhorigheid te behouden en mensen in beweging te krijgen, waarbij trouwe lopers, wandelliefhebbers en kinderen uit de regio ‘het gevoel van De 80’ ervaren.

De Mini 80
Voor de jeugd van alle basisscholen in De Langstraat is een bingokaart ontwikkeld waarmee kinderen een wandelroute op eigen gelegenheid en locatie kunnen volgen in de periode van 26 juli tot 6 september. De bingokaarten worden na inschrijving digitaal aan de inschrijvers verstuurd. Inleveren kan op aangewezen centrale locaties in verschillende kernen. De deelnamekosten zijn €2,- waarvan de opbrengsten aan Stichting Het Vergeten Kind wordt geschonken. Het totaalbedrag wordt kenbaar gemaakt tijdens de pubquiz. De deelnemers ontvangen na het inleveren van de bingokaart een oorkonde per post. Om de sfeer te vergroten, worden bewoners en vrijwilligers opgeroepen om in de afsluitende week een paar schoenen zichtbaar in of aan huis te plaatsen, bijvoorbeeld voor het raam of aan de vlaggenstok.

De 80 van de Langstraat digitaal
In beweging blijven is gezond. Daarom bieden we onze trouwe lopers een uitdagend alternatief met een digitale versie waarbij er acht weken lang, van week 29 tot en met 36 (tot weekend van De 80) wekelijks 10km wordt gelopen. Met behulp van de toegankelijke app Strava worden de afstanden vastgelegd die de deelnemers op eigen initiatief en vanaf elke willekeurige locatie lopen. Een extra competitief element is de optie om een route in een creatieve vorm af te leggen, zoals een hart, een schoen of 80.

Pubquiz
Op zaterdag 11 september brengen we het gevoel van De 80 op een feestelijke en interactieve manier bij de mensen thuis met een live pubquiz. Tussen 19.30 en 23.00 uur worden deelnemers tijdens een gezellige avond online uitgedaagd vragen over De 80 te beantwoorden. Het online event zal gepresenteerd worden door de vertrouwde ‘binnenpraters’ van De 80: René en Teun. Deelnemende teams kunnen zich voor €8,- inschrijven, de opbrengst gaat naar Villa Pardoes.

Over De 80 van de Langstraat
De 80 van de Langstraat is een wandelprestatietocht zonder wedstrijdelement en wordt gekenmerkt als Kennedymars, zijnde een wandeltocht van 80 km (50 mijl) af te leggen binnen 20 uur. Het evenement, met Rabobank De Langstraat als hoofdsponsor, wordt jaarlijks gehouden in de regio De Langstraat in het tweede hele weekend van september. De tweemaal door corona afgelaste 40e jubileumeditie vindt plaats in het weekend van 10 en 11 september 2022. Inschrijven voor De 80 pubquiz en de alternatieve Mini kan vanaf 16 juli op www.de80.nl.