De 80 van de Langstraat onderstreept belang Jongerencentrum Tavenu

De 80 van de Langstraat onderstreept belang Jongerencentrum Tavenu

Jongerencentrum Tavenu is een belangrijke schakel in de organisatie van De 80 van de Langstraat. Met de onzekerheid rondom de toekomst van Tavenu, is ook het bruisend hart van het wandelevenement in het centrum van Waalwijk onzeker.

Een goed gesprek, op initiatief van de Gemeente Waalwijk en Tavenu, is de basis geweest voor een uitstekende samenwerking met het jongerencentrum voor de organisatie van De 80 van de Langstraat. “Zonder Tavenu was en is een bruisende start en finish in het centrum van Waalwijk niet mogelijk”, aldus Tijs van Beurden, voorzitter van Stichting De 80 van de Langstraat.

Maatschappelijke waarde

De samenwerking met Tavenu geeft Stichting De 80 van de Langstraat de ruimte om zich volledig op de organisatie te richten en de kans om het evenement nog verder uit te bouwen. De inzet heeft de afgelopen edities zelfs met succes geleid tot de aanvullende festiviteiten ‘Swingen tijdens de 80’ en ‘tieners swingen tijdens de 80’. De verbindende rol van Tavenu is bepalend geweest in de samenwerking met de horecaondernemers. “Samen met de betrokken partijen trekken zij de kar in het centrum; de jongeren verzorgen de op- en afbouw van het feestterrein. Na afloop, in de nacht, helpen ze ons de catwalk voor de lopers van De 80 op te bouwen zodat onze vrijwilligers zich op de lopers kunnen richten”, vertelt Sjoerd Homminga, bestuurslid Centrum & Hoofdposten van de stichting. “Deze jongeren maken tijdens een van de mooiste en grootste evenementen in de Langstraat kennis met vrijwilligerswerk en zijn van grote maatschappelijke waarde.” Rob Boom, bestuursvoorzitter Stichting Jongerencentra Waalwijk vult aan: “De jongeren zetten zich niet alleen als vrijwilliger in, je ziet ze ook in aanloop naar het evenement opbloeien. Ze maken contact met leeftijdsgenoten, krijgen verantwoordelijkheid en worden serieus genomen. Het maakt jongeren weerbaar en verstrekt het gevoel van eigenwaarde.” Daarnaast staan de jongerenwerkers van Tavenu tijdens De 80 paraat om, waar het jongeren langs de route betreft, bij te springen. 

Samen zijn we De 80

De afgelopen tientallen jaren heeft Tavenu zich effectief bewezen als een zeer zinvol, vertrouwd en succesvol jongerencentrum met een zeer breed draagvlak in Waalwijk. Met het voornemen van de gemeente Waalwijk om de subsidie stop te zetten en jongerenwerk in te kopen wordt het voortbestaan van het jongerencentrum en al haar activiteiten onzeker. “Tavenu heeft een sterke connectie met de binnenstad, de organisaties en inwoners in Waalwijk”, aldus Boom. “Het uitbesteden en inkopen van jongerenwerk gaat ten koste van tientallen jaren inzet, jongerenzorg en samenwerkingsverbanden. Bovendien kost het enorm veel geld.” Stichting De 80 van de Langstraat uit haar zorgen over de toekomst van Tavenu én De 80 in het centrum van Waalwijk. Van Beurden: “De gevolgen en het belang van de inzet van Tavenu, voor zowel de jongeren, de samenleving als organisaties en evenementen, worden evenals de kostenbesparingen onderschat. Voor De 80 zal het als gevolg hebben dat we de start en finish anders moeten gaan vormgeven, wellicht niet in het centrum. Dat willen we natuurlijk voorkomen en daar waar nodig de hand toereiken.” Stichting De 80 van de Langstraat betuigt haar steun aan Tavenu en spreekt de hoop uit dat beide partijen, de gemeente Waalwijk en jongerencentrum Waalwijk, tot een goed inhoudelijk gesprek en oplossing komen. Homminga: “Laten we elkaar versterken. Deze samenwerking kun je niet inkopen, die moet je koesteren. We zijn tenslotte samen De 80.”