De 80 is een tocht van NIX

“Er is ook plezier, zonder bier”, zegt Richard Krajicek op www.nix18.nl. Bij dat standpunt sluit de organisatie van De 80 van de Langstraat, samen met de gemeentes Heusden, Waalwijk en Loon op Zand, zich helemaal aan. Want niet drinken en niet roken tot je 18de is toch normaal? We steunen deze campagne en besteden graag aandacht aan dit onderwerp. Het is belangrijk dat jongeren weten dat het gebruik van alcohol en sigaretten op jonge leeftijd blijvende schade kan veroorzaken. Samen met de gemeenten en horeca gaan we voor NIX!

 

NIX is geen straf of pesterij
Richard Krajicek: “Als je drank nodig hebt om ‘los’ te worden of als je denkt dat je daar gezelliger van wordt, hoop ik dat je je realiseert dat je helemaal oké bent zoals je bent. Ook als je een beetje verlegen of afwachtend bent. Als tiener heb ik nauwelijks gedronken, daarvoor was ik te veel topsporter. Later heb ik verstandig leren drinken. Mijn dochter is 16, en zij vindt het behoorlijk ‘naaiend’ dat ze tot haar 18de moet gaan wachten. Alles wat niet mag, wil je als puber juist wel. Daarom moeten ouders en school eerlijk zijn over alcohol: NIX 18 is geen betutteling, straf of pesterij. Je hebt de rest van je leven nog om te leren drinken!”

‘Uiteindelijk word je dom’
Brownie Dutch: “Mijn neefje van 17 pak ik af en toe wel eventjes aan, nu het nog kan. Zo probeer ik hem duidelijk te maken hoe slecht het voor zijn gezondheid is. Ik hoop dat hij het nog even kan laten. Je bent in die leeftijd volop in de groei, drank tast je hersenen aan. Uiteindelijk word je er dom van, vergeetachtig en verlies je je focus.”

Over NIX
De NIX18-campagne is een initiatief van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en een groot aantal partners. Doel van de campagne is het versterken van de sociale norm ‘niet drinken en roken tot je 18de’. De campagne richt zich op de hele samenleving met in het bijzonder de omgeving van jongeren. Iedereen zou het normaal moeten gaan vinden als jongeren voor hun 18de niet roken en drinken.